Forstørrelsesglass
Det engelske flagget

Lukket merd for stor fisk

Botngaard og vårt datterselskap Botngaard System har tidligere utviklet lukkede merdsystemer for stor smolt og ventemerder for slakteklar fisk. Med en leveranse til Bolaks av lukket merd for stamfisk fortsetter utviklingen.

Montert på et eksisterende stålanlegg, vil opptil 150 tonn stamfisk stå de siste 7 månedene i sjøfasen i et kontrollert og beskyttet miljø. Målsetningen er å holde lusa unna. Kjent utstyr og kjente driftsformer gir lave byttekostnader. Med spesialsydd duk fra Botngaard, beregninger og design fra Harald Tronstad (Phd), not fra Egersund Net, pumper fra Xylem, oksygenering og måleutstyr fra Storvik Aqua og avfallshåndtering fra LiftUp er dette satt sammen til et helhetlig system av teamet til daglig leder i Botngaard System, Magnus Stendal.

Oppstart av merden var i desember og med ekstremværet Urd fikk vi bekreftet at systemet holder. «Dette er en betydelig milepæl for oppdrettsnæringen», sier Stendal. «Aldri før har så stor fisk blitt holdt i en semi-lukket merd til havs. Og med en Hs på 1,5, er dette også den tøffeste lokaliteten som noen gang har blitt benyttet til lukkede merder. Dette er med på å bekrefte det betydelige potensialet  lukkede merder har i framtiden».

Botngaard System arbeider nå med flere nye kundecaser -  både for postsmolt, ventemerder og stamfisk.

«Vi fortsetter vår innovative satsning på lukkede merder, og vil i årene framover videreutvikle eksisterende produkter og introdusere nye. Vi tror på samarbeid med de beste, og har de 5 siste årene vært pådriver for å skape velfungerende utviklingsteam bestående av oppdrettere, utstyrsleverandører og FoU-miljø.»

 

Besøk Botngaard System sin hjemmeside for å lese mer

 

 

 Tilbake
Tilbake

Tilbake til toppen